top of page
Neighbourhood
Neighbourhood
Neighbourhood
Neighbourhood
Neighbourhood
Neighbourhood_edited.jpg
Neighbourhood_edited.jpg

Neighbourhood 2009, שכונה
Two Installations

Ashdod Museum
Curator: Yona Fisher and Yuval Byton

Roni Binyaminy

Hatachana Center

Curator: Sagi Rafael


Wood

Neighbourhood
שכונה

צריפי העץ של אורלי סבר מעלים על הדעת מערך ארעי של התיישבות, של שכונה או של מקום מגורים כלשהו. מקור ההשראה לצריפים ירוקים אלו, מספרת סבר, בת קיבוץ במקור, הוא בצריפים מתקופת ההקמה של הקיבוץ אשר בעבר היו בעלי פונקציה מרכזית (כחדר אוכל). עם הזמן הם הפכו שולִיים וכיום הם משמשים למטרות שונות (כשטחי אחסון, סדנאות ועוד). אולם, סבר מטשטשת את האלמנט המוכר מנופי ההתיישבות בארץ ויוצרת הזרה: גובה הצריפים אינו מכאן – שימוש בהגבהה נעשה לרוב בבניה מעל מים או מעל מכשול כלשהו שאינו אופייני לנוף הישראלי. בנוסף, עיוות הפרופורציות כריבוי הרגליים, מיקום הפתחים, נפח החלל וחוסר היכולת להיכנס לתוכו, מפקיעים את הצריפים מפונקציונליות כלשהי, משווים להם מראה כמעט חייתי והופכים אותם לכעין יצורים מרובי רגליים.  

 

נוכחות הצופה בחלל ומערכת היחסים בינו לבין העבודה היא מרכיב עקרוני המטעין את היצירה במשמעות; קנה המידה המשובש מציב את הצריפים באזור ביניים - אלו לא פרופורציות מציאותיות של מבנה היכול להכיל את הצופה, אך גם לא פרופורציות של מודל אותו יכול הצופה להכיל. סבר יוצרת חוויה אבסורדית של אי התאמה מכוונת בין המבנה הארכיטקטוני לבין הגוף האנושי שחווה אותו. על כך היא מוסיפה מערך של יחסי כוחות: רגלי הצריף העומד תוחמות את החלל באופן המדמה סורג או כלוב הסוגר על הצופה ומאפשר לו תנועה מוגבלת והצצה פנימה מלמטה בלבד, בעוד שהצריף השוכב שכמו איבד את יציבותו ונפל, חשוף וגלוי לעינו של הצופה – כך לפי סבר - כמגדל שמירה שקרס. באותה העת, הוא עדיין מהווה מכשול המגביל את התנועה בחלל. 

 

בהקשר זה, יצירתה של סבר מנהלת דיאלוג עם "מודל להצעות למגורים" של אבשלום המוצג בתערוכה זו. המודל האוטופי של אבשלום מזַמן גם כן הצצה פנימה, אך בדומה לְבּוׂרוׂת או לקברים, הפתחים בו מאפשרים הצצה מלמעלה בלבד. אצל סבר לעומת זאת, הפרופורציות המשובשות של הצריפים והמראה החייתי שלהם סותרים את המימד האוטופי. בּמְקום, היא מציעה אולי נקודת מבט אחרת על בניה והתיישבות; טבעם הארעי של הצריפים מזוהה ביצירתה עם חוסר יציבות וחוסר התאמתם לחלל יוצרת נוכחות זרה, כמעט טפילית בתוכו; ספק בית, ספק מלכודת, ספק מקום משחק נטוש לילדים או שרידים של שכונת מגורים שתושביה עלומים. כך או כך סבר סותרת את הרעיון האוטופי המזוהה עם התיישבות ומביאה אותו למבוי סתום. על אף אופיין הסתום של העבודות, כותבת האוצרת טל יחס על עבודותיה של סבר, יש בהן גם מימד בולט של יושר; כשם שאין בהן הטעיה, כך אין בהם נחמת שווא.

אוצרת התערוכה: רוני בנימיני

מתחם התחנה

תערוכה תחנות ביניים – 4 מיצבים, מציגה שלוש אמניות ואמן, שהוזמנו להתייחס לחללים הריקים ב"מתחם התחנה" (מנשייה- נווה צדק), רגע לפני שיאוכלסו על ידי שוכריהם. 
רקפת וינר-עומר ועדי שמעוני בחרו לביים סצינות קולנועיות בשטחי התחנה : וינר-עומר נשכבת על המסילה הישנה, שקית ניילון על ראשה, מעשנת ומהרהרת במעין ניסיון התאבדות נואש ופתטי, כמחכה לרכבת שכבר לא תגיע. כמו כן תציג וינר-עומר מיצב פיסולי מיוחד למקום, בו תחשוף את צוואתה בפני קהל המבקרים ותאפשר לבאים "לשריין מראש" חלקים מצוואה זו.
שמעוני מציג מבט מושהה על הרגע שלפני תחילת הקרב, בו ניצבים שני גברים אחד מול השני, בריכוז מתוח, דממת ההתרגשות וציפיית הקהל ממתינים לתחילת המגע.
אורלי סבר מציבה בחלל שלושה צריפי עץ ירוקים, המהווים שכונת מגורים ריקה מאדם ובלתי אפשרית לאכלוס, הנדמית גם כמקבץ חיות מרובות רגליים, המזמינות את הצופה להתקרב אליהן אך אינן מתמסרות להצצותיו.
המיצב "שפל" של בלהה אהרוני, מתאר הוויה קיומית של אובדן דרך, מחסור וגעגוע. חמישה פסלי דמויות אפרוריות מפוזרים על הקרקע החולית, ומגדלור שבור פולט מבטנו אורות מהבהבים של אזהרה ומצוקה - ממתינים לגאות.

זהו רגע אמנותי המשתלב במרחב היסטורי-נוסטלגי, הלוכד את מהות זמן ההמתנה, זמן הביניים, לקראת סיום עבודות השחזור והבנייה ב"מתחם התחנה", ולפני טעינתו בתכנים תרבותיים עכשוויים.

אוצר התערוכה : שגיא רפאל

bottom of page